Varför inte inreda med en hängmatta

hängmatta

Många inreder numer sitt hem med hängmattor. De flesta kanske föreställer sig hängmattan i trädgården, men numer använder många använder både hängstolar och hängmattor inomhus. Det är också självklart för många att ta med hängmattorna på semestern eller på en utflykt ut i skogen. Hur ska du tänka om du är sugen på att skaffa en egen hängmatta. Vi listar sju råd kring hur du ska tänka med hängmatta.

Välj rätt tyg

Det finns hängmatta i vävt nät och i tyg. Detsamma gäller hängstolen. Oftast kräver en hängmatta två upphängnings anordningar, men stolarna bara en. Normalt brukar man dela upp olika hängmattor utifrån olika geografiska ursprungsländer. Här kommer några exempel. 

Välj rätt ställe för det blir din favoritplats

En hängmatta är mycket bekväm, och när du väl lagt dig kommer du inte vilja lämna den. I din hängmatta kan du sova, vila, läsa eller vara kreativ. Välj därför platsen för din hängmatta med omsorg, för risken är uppenbar att det blir din nya favoritplats.

Används året runt

När du tänker på en hängmatta, ser du kanske bara sommaren framför dig. Men det behöver inte sluta när du tar in hängmattan från verandan eller trädgården! Det funkar fint att hänga upp hängmattan inomhus, vilket betyder att du kan fortsätta vila bekvämt hela vintern. 

Du stödjer arbetarna i Sydamerika

Många av hängmattorna tillverkas i sydamerikanska länder. I Sydamerika är tillverkning av hängmattor ett hantverk med en tradition som går flera hundra år tillbaka. Brasilianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare, du kan alltså välja mellan många olika modeller. Varianten utan spridare är vanligast och kallas även för traditionell hängmatta. Kännetecknet för en hängmatta från Brasilien är att upphängningsöglan är ringformad. Tyget och upphängningssnöre förbindas med ett makramé-nät. Detta hjälper till att fördela lasten bättre mellan alla upphängningssnören och detta ökar din komfort. Colombianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare. En hängmatta från Colombia har en öppen upphängningsögla (inte ringformad). En annan produktionsdetalj är att man flätar alla tygtrådar till ”cadejos”, som sedan övergår i de slutliga upphängningssnöre. Vikten som hängmattan belastas med kan fördelas jämnare på alla snöre på det sättet. ”Cadejos” är alltså inte bara en vacker detalj, men de ökar även produktens hållbarhet och komfort. Med amerikanska hängmattor menar man vanligtvis stora hängmattor med spridare som har ett vadderad tyg. Typisk för en näthängmatta från Mexiko, som även kallas Maya-hängmatta, är de hundratals tunna snören som flätas ihop till ett mycket bekvämt nät. En näthängmatta är lätt och luftig. Det kan vara en fördel om det är riktig varmt och du behöver svalka, till exempel när du tar den med på solsemester eller för heta sommardagar. 

Bra för din rygg

När du ligger på längden i en hängmatta, stödjer hängmattans tyg din rygg på ett optimalt sätt. Det följer varje liten rörelse du gör, vilket har en massageeffekt på dina ryggmuskler. Belastningen på ryggraden är också annorlunda i en hängmatta, vilket hjälper dig att undvika ensidig belastning på ryggen.