Varför är sömnen viktig?

bra råd om smink

Grunden till ett bra mående är sömn. Vi behöver sova tillräckligt många timmar för att orka med alla dagens måsten. Hur ska man annars klara av sin hektiska dag? Många människor lever i ett ekorrhjul, det vill säga, allting går på rullande schema. Ofta är dagens schema fullt, det är arbete eller plugg, har man dessutom barn är bara det ett jobb i sig. Därefter behöver man hinna med att äta bra och göra sina intressen. Sover man dåligt så finns varken orken eller energin till att klara av att göra allting som man ska. Även fast man tar sig igenom dagen, så gör man inte det lika bra som med en god natts sömn. Det blir svårare att hålla fokus och få jobb gjort med för lite sömn. Sömnen är viktigare än man tror. Vad sömnen gör för dig, och bra råd för sömn kan du läsa här nedan. 

Hur sover man bra?

Det är allmänt känt att det kan vara svårt att få den sömn man behöver. Ibland är kroppen så trött att den skriker efter sömn, men ändå låter inte hjärnan dig sova. Ibland är det helt tvärtom, kroppen är vaken, men hjärnan trött. Det finns några saker man kan tänka på för att få en så bra sömn som möjligt. För det första så är motivationen väldigt viktig. Att man rör sig om dagen så kroppen är nöjd, gör det enklare att slappna av. Även kosten man har spelar roll, som att inte äta för mycket socker eller koffein framförallt på kvällen innan lägg dags. Är man en tee drickar bör man även se upp för de teerna som har koffein i sig. Innan man går och lägger sig är det bra att varva ner. Inte försöka kolla på tv eller en skärm så hjärnan verkligen får slappna av. Lägg dig i ditt mörka rum, eller om du har en nattlampa på och försök somna. Att ha det tyst runt omkring sig gör också så att man sover bättre och inte blir störd. Det är viktigt att man få alla delar av sömnen som man behöver för att må bra. Det handlar om REM söm, djup söm och även den lätta sömnen.

Återhämtning för hjärna och kropp

Anledningen till varför det är så viktigt med bra sömn handlar om kroppen och hjärnans funktioner. Under tiden vi sover får både kropp och hjärna återhämta sig. Det innebär att du blir stark och redo att orka en ny dag. Så om man sover för lite kan det ställa till med problem att tolka minnen som signaler från kroppen sänder ut. Man blir även mer seg tänkt. Har man sömnbrist ska man absolut inte framföra ett fordon, det är lika farligt som om du vore alkoholpåverkad. Ta hand om sömnen och försök få alla dina timmar sömn för att få en chans att må så bra som möjligt. Du kommer orka med dagens alla hinder på ett betydligt bättre sätt än om du sovit dåligt.